• aeiforoteliko1
  • pilotikoteliko1
  • ekdilositeliko1
  • hydrobot
  • 3on3slide
  • rompotiki

Με την ιστοσελίδα αυτή, ανοίγουμε ένα παράθυρο διαλόγου ανάμεσα σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς της σχολικής μας κοινότητας. Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε τόσο για να δώσει τη δυνατότητα στα παιδιά να παρουσιάσουν τις εργασίες και τις δραστηριότητές τους, όσο και για να παρέχει στον κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα να αντλήσει πληροφόρηση για το Σχολείο μας.

Αειφόρο - Ομάδες δράσης

Εξοικονόμησης ενέργειας και νερού

Γνωριμία & ενημέρωση με τους βασικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας με σκοπό την αποφυγή της σπατάλης και όχι τη στέρηση. Ενημέρωση σχετικά με τα φυσικά/οικονομικά φαινόμενα που καθιστούν την εξοικονόμηση ενέργειας αναγκαία.

Ανακύκλωσης υλικών και μείωσης αποβλήτων

Γνωριμία & ενημέρωση με τους βασικούς άξονες και τρόπους ανακύκλωσης. Ένταξη της ιδέας της ανακύκλωσης στη σχολική καθημερινότητα

Κήπου

Αισθητική παρέμβαση στους ήδη υπάρχοντες χώρους, και προσπάθεια επέκτασης τους. Στόχος είναι να λειτουργήσει ο σχολικός χώρος ως μικρογραφία της εφαρμογής της αειφορίας στο ευρύτερο περιβάλλον.

Αισθητικής αναβάθμισης

Καλλιέργεια της αισθητικής της σχολικής κοινότητας & του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου με στόχο την ανάδειξη της αειφορίας ως κεντρική ιδέα.

Κοινωνικής ευθύνης

Ανάπτυξη συνεκτικών δεσμών σχολείου-τοπικής κοινωνίας

Περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης

Ενεργού πολίτη - Δημοκρατικών διαδικασιών

Ενίσχυση & ανάδειξη της δημοκρατικότητας στα πλαίσια της αειφορίας

Τύπου και ενημέρωσης - Φωτογραφικού αρχείου

Καταγραφή και ανάδειξη των δράσεων της σχολικής κοινότητας. Επικοινωνία με άλλες σχολικές κοινότητες με γνώμονα την ανταλλαγή απόψεων & εμπειριών.

Δημιουργικής απασχόλησης

Ενίσχυση της ομαδικότητας και η ενασχόληση με τη λογοτεχνία με μια διαφορετική οπτική
Εκτύπωση

Όταν η ζωή γίνεται τέχνη?

Γράφτηκε από τον/την Super User. Posted in Ομάδα συνεργασίας και αισθητικής παρέμβασης

Το 3ο Γυμνάσιο Τρίπολης, έχοντας φέτος αγκαλιάσει την έννοια της αειφορίας, «έστησε» ένα διαφορετικό χριστουγεννιάτικο δέντρο. Η ομάδα αισθητικής παρέμβασης του αειφόρου σχολείου μας ήταν υπεύθυνη για να οργανώσει και να υλοποιήσει το πρωτότυπο αυτό δέντρο. Η προετοιμασία του είχε ξεκινήσει εβδομάδες νωρίτερα, καθώς όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί ενημερώθηκαν, ώστε να συμβάλουν φέρνοντας από τα σπίτια τους την απαραίτητη «πρώτη ύλη» του δέντρου, δηλαδή πράσινα πλαστικά μπουκάλια!

Με μεγάλη θέληση και όρεξη, η ομάδα τελειοποίησε τις ξύλινες βάσεις για τα μπουκάλια του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Έτσι, το Σάββατο 8/12/2012, αντί να πεταχτούν στα σκουπίδια, τα πράσινα πλαστικά μπουκάλια μεταμορφώθηκαν σε ένα ιδιαίτερο γιορτινό δέντρο με εμπνευστή τον κύριο Βασίλειο Νάστο, καθηγητή καλλιτεχνικών του σχολείου, και βοηθούς μαθητές της Α΄ και Γ΄ Γυμνασίου. Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε όχι μόνο γιατί το δέντρο μας είναι καταπληκτικό αλλά κυρίως επειδή αποτελεί προϊόν συλλογικής προσπάθειας.

Υπερήφανοι και χαρούμενοι, το πρωί της Δευτέρας 10/12/2012 αντικρίσαμε ένα στολισμένο και ολοκληρωμένο πια δέντρο, το οποίο και φωτίστηκε με ειδικούς προβολείς. Ο πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου ανέλαβε τη φωταγώγηση, με την ενθάρρυνση και του υπόλοιπου σχολείου που μετρούσε ανάποδα.

Ο σεβασμός για το περιβάλλον, όμως, δεν διαρκεί μόνο δύο εβδομάδες. Μετά τις γιορτές τα πλαστικά μπουκάλια θα καταμετρηθούν και ύστερα θα ανακυκλωθούν, προσθέτοντας πόντους στους δείκτες αειφορίας και φέρνοντάς μας, ίσως, ένα βήμα πιο κοντά σε μια διάκριση στο θεσμό του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου. Εμείς, βέβαια, και το περιβάλλον είμαστε ήδη κερδισμένοι!!!

Θέλοντας να εξηγήσουμε τη σχέση της προσπάθειάς μας με την έννοια της αειφορίας, στη βάση του δέντρου τοποθετήσαμε το παρακάτω κείμενο:

 Όταν η ζωή γίνεται τέχνη?

Ποιος είπε ότι η τέχνη βρίσκεται μόνο στα μεγάλα μουσεία; Γιατί θα πρέπει ο στολισμός ενός Χριστουγεννιάτικου δένδρου να σημαίνει ότι θα κοπεί ένα έλατο, που μετά θα πετάξουμε σα σκουπίδι;

Εμείς, όπως κάποτε και ο καλλιτέχνης Μαρσέλ Ντυσάν, επιλέξαμε την τέχνη της καθημερινής ζωής. Πήραμε ένα συνηθισμένο αντικείμενο και το τοποθετήσαμε έτσι, ώστε η πρακτική του χρήση να εξαφανιστεί, δίνοντάς του ένα νέο σκοπό. Με άλλα λόγια, φωτίσαμε μια νέα οπτική γωνία, δημιουργήσαμε μια νέα σκέψη για τα πράσινα πλαστικά μπουκάλια, μεταμορφώνοντάς τα μαγικά σε μια αφορμή για χαρά!

Ομάδα συνεργασίας & αισθητικής παρέμβασης

του

3ου Γυμνασίου Τρίπολης