Δημητσάνα, ένας υπέροχος προορισμός

Δημητσάνα, ένας υπέροχος προορισμός

Στις 15 Νοεμβρίου του 2022 , τα τμήματα Γ1 και Γ2 του σχολείου μας πραγματοποίησαν  μία ξεχωριστή διδακτική επίσκεψη στη Δημητσάνα και στο πλαίσιο του μαθήματος των Θρησκευτικών.

Η Δημητσάνα είναι ένα ιστορικό και γραφικό μέρος, βρίσκεται στον νομό μας Πελοπόννησο και είναι σίγουρα μαγευτική αφού δεν σε αφήνει να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της. Η διαδρομή ήταν αρκετά απολαυστική, το φως άπλετο και το τοπίο γύρω μας εντυπωσιακό.

Όταν φτάσαμε στον προορισμό μας δεν μπορούσαμε να μην σχολιάσουμε την αρχιτεκτονική αυτού του ορεινού μέρους. Τα κτίρια έδειχναν σαν να αγκάλιαζαν το χωριό θέλοντας να το προστατεύσουν. Κατεβαίνοντας από το λεωφορείο προσπαθούσαμε να συγκρατήσουμε αυτήν την εικόνα βγάζοντας φωτογραφίες , τονίζοντας ο καθένας κάτι διαφορετικό και συζητώντας. Αμέσως μετά περπατήσαμε ώστε να φτάσουμε στην περίφημη Μονή Αιμυαλών. Ο δρόμος δεν ήταν πολύς και εμείς πηγαίναμε αρκετά γρήγορα καθώς ανυπομονούσαμε να δούμε τι μας περίμενε. Στην πορεία μας περάσαμε από ένα- δύο μικρά και διακριτικά εκκλησάκια και άλλα τόσα μοναχικά σπιτάκια. Εκτός από τις δικές μας συζητήσεις, επικρατούσε απόλυτη ησυχία σαν η φύση να βρισκόταν σε απόλυτη αρμονία και γαλήνη με το περιβάλλον της.

Όταν φτάσαμε στο μοναστήρι , δεν νιώθαμε καθόλου κουρασμένοι και μπήκαμε κατευθείαν μέσα. Στην είσοδο παρατηρήσαμε το ψηλό κυπαρίσσι που δέσποζε και μας πρόσφερε μερική σκιά. Θα μπορούσε κανείς να το παρομοιάσει με μία όαση μέσα στην έρημο. Σε αυτό το δένδρο ήταν κρεμασμένες 3-4 καμπάνες και πιο δίπλα βρισκόταν η είσοδος. Ακόμα προσέξαμε το μικροσκοπικό μπαλκόνι καθώς και το πόσο απείχε από το έδαφος. Χαμηλότερα, εντοπίσαμε κάποια µμικρά κηπάκια, που συντηρούνται από το μοναστήρι . Μέσα ο χώρος ήταν στενός αλλά μας έκανε εντύπωση ο τρόπος που έχει χτιστεί το μοναστήρι, αφού βρισκόταν σφηνωμένο στον βράχο. Για τους περισσότερους από μας αυτό αποτελούσε μία πρωτόγνωρη εμπειρία διότι ήταν εκπληκτικός ο τρόπος με τον οποίο τύλιγε ο βράχος το κάθε δωμάτιο. Αργότερα , ένας μοναχός μοιράστηκε μαζί μας ορισμένες χρήσιμες, ενδιαφέρουσες και σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία του μοναστηριού και απάντησε ικανοποιητικά όλες μας τις απορίες. Ύστερα μας επέτρεψαν να θαυμάσουμε την εκπληκτική θέα από το μπαλκόνι, αφού από εκεί μπορούσαμε να δούμε σχεδόν όλες τις εγκαταστάσεις του μοναστηριού και το ορεινό τοπίο με την πυκνή βλάστηση. Ευχαριστήσαμε τους μοναχούς για την ευκαιρία που μας έδωσαν και πήραμε τον δρόμο της επιστροφής.

Τη στιγμή που φτάσαμε στο κέντρο της Δημητσάνας ξεχυθήκαμε ενθουσιασμένοι στα δρομάκια της, παρατηρώντας τα υπαίθρια μαγαζάκια που στόλιζαν την πόλη. Υπήρχαν αρκετά παραδοσιακά καταστήματα, τα οποία πουλούσαν διάφορα αναμνηστικά ή προϊόντα που παράγουν οι ίδιοι όμως και καφετέριες που απέπνεαν έναν αέρα μιας πιο σύγχρονης εποχής. Χαζέψαμε σε αυτά τα καταστήματα για περίπου μία ώρα και γυρίσαμε άκεφα στην Τρίπολη αφού όλοι ζητούσαμε λίγο χρόνο ακόμα για να θαυμάσουμε το μαγευτικό αυτό χωριό.

Συνοψίζοντας αυτή η εκδρομή ήταν αναμφίβολα ξεχωριστή καθώς όχι μόνο ενημερωθήκαμε για την ιστορική σημασία του μοναστηριού και της πόλης αλλά και περάσαμε δημιουργικά τον χρόνο μας.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ